Видиковци на Тари

Видиковци на Тари

Предиван поглед и очувана природа учиниће да вам ипресиван призор са видиковаца на Тари остане дубоко у сећању.

БАЊСКА СТЕНА дуго је носила назив Козја стена, међутим овај видиковац се налази на Бањском точилу па отуда и назив Бањска стена. Бањско точило је било дугачко 1100 м, од Бањске па све до Дрине. Точило је уствари увала, као корито, и туда су људи спустали сено и дрва све до Дрине. Грађа се спуштала до језера Перућац, где је било сплавиште, и одатле се сплавовима низ Дрину и Саву превозила све до Београда. Бањска стена се налази 7 км, 1 х пешачења макадамом, од Митровца, на 1024 м надморске висине. Са овог видиковца може се видети ХЕ »Бајина Башта« и средњи ток Дрине са свих седам речних тераса. Видик се пружа све до села Бачевци и планине Маљен. Затим се може видети брдо Ђурђевац, лево изнад језера. Изнад Ђурђевца се налази Осат, одакле потичу чувени зидари-Осаћани.На југо-западу се могу видети Звезда и плато Божурне на коме расту три врсте божура које представљају реликте и ендемите Таре. У Босни се види Бела кућа у Сушици, која је у ствари била ловачка кућа. Ту је такође станиште медведа.

БИЉЕШКА СТЕНА се налази у Звезди. До овог видиковца се најлакше стиже од Перућца поред језера, па кроз Растиште и Седаљку (место са најмање падавина на Тари, 596 мм годишње), затим се наставља асфалтом до Предовог Крста, па макадамом 7 км и стиже се на одредиште. Биљешка стена се налази на самој ивици кањона и ту је станиште Панчићеве оморике. Од ивице видиковца, и лево и десно, налази се Панчићева оморика, краљица Таре. Са ивице се види извориште потока Невељ, који чини кањон Грлца. Тим кањоном се у прошлости грађа спуштала из Звезде до Дрине. И са Биљешке стене се може видети плато Божурне, са своје три реликтне врсте врсте божура. Изнад ливада се види врх Орлов вис, затим залив Клотјевац, а иза брда у Босни Зелени Јадар, где извире река Јадар. Лево од Клотјевца је Црвена земља и чувени рудник Сасе (руда боксита). На око 1,5 км од Биљешке стене налази се Равна Звезда, где је такође хранилиште за медведе. На ивици платоа руком можете дохватити врхове оморика које ту расту.

БОРОВО БРДО Видиковац Црњесково се налази на око 30 мин од хотела »Оморика«. На том местусе налази спомен обележје борцима рачанске чете. Са овог видиковца можете видети Бајину Башту и манастир Рачу. Наспрам видиковца се виде плато Соколине и стене кањона реке Раче који је настањен дивокозама и медведима, и где се гнезди једини преостали пар Сурог орла, који представља праву реткост. На левој страни се виде кањон реке Раче и Дервенте. У кањону Раче, 1865. године, Јосиф Панчић је пронашао ретку птицу пузгавац, која настањује само тај део Таре и један део Источне Србије.