ТИЦ БАЈИНА БАШТА: Традиционално обележавање Дана државности

ТИЦ БАЈИНА БАШТА: Традиционално обележавање Дана државности

Традиционално обележавање Дана државности Србије које се сваке године уприличи у Туристичком информативном центру у Бајиној Башти одржаће се и овај пут 15. и 16. фебруара. У данима који су посвећени сећању на кључне догађаје за стварање модерне српске државе  у Туристичком информативном центру и сувенирници ће на видео-биму бити репродуковани бројни садржаји везани за Дан државности и историју Српске револуције. ТИЦ Бајина Башта обилује и разноврсним сувенирима са мотивима и личностима из српске историје који су у продаји а код нас такође можете купити и друге производе са српским националним симболима као што су заставе, шајкаче, шубаре, мајице, шоље…

zastava-srbije-srpska-zastava-serbian-flag-serbia-grb-trobojka-srbija

У време празника за посетиоце ТИЦ-а обезбедили смо лепе поклоне са акцентом на најмлађе који ће имати прилику да се упознају са српском историјом али и да добију лепе едукативне сликовнице кроз које могу  на занимљив начин да упознају нашу општину.

img_1262

Подсећамо вас да се Дан државности Србије слави на велики хришћански празник Сретење Господње  у знак сећања на дан када је 1804. у Орашцу почео Први српски устанак и на дан када је 1835. године у Крагујевцу проглашен први српски Устав . Ова два догађаја из наше историје која су се догодила истог датума ударили су темеље модерне српске државе.

Српска револуција, како ју је назвао немачки историчар Леополд Ранке, започета је Карађорђевом буном на Сретење 1804. године, а завршена је деценијама касније, захваљујући мудрости књаза Милоша Обреновића. На Сретење 1804. године, на збору виђенијих Срба, који се догодио у Марићевића јарузи у Орашцу, донета је одлука о подизању устанка против Турака и за вожда је изабран Ђорђе Петровић. Одлуци о подизању устанка претходила је сеча кнезова, односно угледних народних првака, које су дахије на превару погубиле.

СРПСКА РЕВОЛУЦИЈА

На Сретење 1835. године у Крагујевцу је донет први Устав Кнежевине Србије, назван Сретењским, а који је био устројен по узору на француски и белгијски. Текст устава био је веома либералан за тадашње прилике а израдио га је Димитрије Давидовић, знаменити новинар и српски национални радник.

Туристички информативни центар и сувенирница 15. и 16. фебруара радиће у времену од 11 до 18 часова.

СРЕЋАН ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ!