Сплаварење

Сплаварење

Сплаварење је, у време када нису постојале друге саобраћајнице, било најјефтинији начин за превоз дрвета од Таре до Београда. Годинама су сплавари суверено владали рекама исвојом сплаварском вештином, храброшћу, смелошћу и издржљивошћу изазивали дивљење. То су углавном били вешти људи из насеља око Таре.
Основну конструкцију сплава чиниле су дугачке облице борових и смрчевих стабала, које се међусобно повежу везивањем и закивањем. На сплав се наслаже доста обле и резане грађе, и тако све до Београда, из дана у дан.
Стогодишње сплаварање низ реку Дрину прекинуто је изградњом хидроелектрана, а чувени дрински сплавари морали су да напусте своју реку и своје занимање. У покушају да од заборава отргне барем део ове традиције, С.Т.Ц. „БајинаБашта“ сваке године организује Дринску регату на којој се, поред више стотина различитих пловила, нађе и по неколико аутентичних дринских сплавова од борових дебала.
Поред тога, С.Т.Ц. „БајинаБашта“ поседује више великих чамаца, којима се сви заинтересовани могу спустити низ реку Дрину и уживати у њеним чарима. Чамцима управљају искусни кајакаши, који се брину да све протекне безбедно.