Риболов на Дрини

Риболов на Дрини

Река Дрина и њена околина данас спадају у највеће српске туристичке атракције од којих је најатрактивнији део 60 km њеног тока кроз општину Бајина Башта. Она представља рај за риболовце јер, поред  тога што је једна од најчистијих река, такође обилује различитим врстама риба од којих су атрактивније липљан ,пастрмка, скобаљ, јез, клен, мрена, сом… У реци Дрини се налази око 30 врста риба, али је свакако најпознатија младица, коју још називају и  „краљицом Дрине“. Од свих риба на Дрини њу је најтеже ухватити и она је сан сваког риболовца а на подручју Бајине Баште ухваћени су највећи примерци у Европи са преко 30 kg.Поред младице која се лови на вештачки мамац (воблер…) веома је атрактиван и лов липљана на вештачку мушицу (Fly fishing).

Зашто баш река Дрина?Зашто баш Бајина Башта?

–          јер је једна од најбогатијих река различитим врстама рибе

–          јер су у њој уловљени најкрупнији примерци саломонидних врста рибе у Европи ( младица – 31 kg,липљан – 2,58 kg ,58 cm…)

–          јер ми водимо рачуна о будућности рибљег фонда и за две године је из мрестилишта у Перућцу пуштено 30 000  комада младице величине између 10 и 20 cm.

–          јер ове године почињемо вештачки мрест пастрмке и липљана који ће такође бити пуштени у реку Дрину

–          јер је једнa од најчистијих река у Европи

–          јер поред уживања у риболову она омогућава јединствен доживљајпрелепе природеи опуштање у јединственом амбијенту поред наше „Зеленике“

–          јер на територији Бајине Баште непосредно уз реку Дрину постоје адкватни  капацитети за смештај како риболоваца тако и свих врста туриста

 Untitled-1

Захваљујући чињеници да Дрина мења свој карактер, прелазећи из планинске у низијску реку, у њој има и салмонида и ципринида, нарочито у горњем и средњем току. У Дрини има 47 врста из 14 породица риба.